македонски

😎 
Enter your username

1Имаше еден човек од фарисеите, по име Никодим, владетел на Евреите.

 Тој дојде кај Исус ноќе и му рече: „ Раби, знаеме дека ти си учител од Бога, зашто никој не може да ги прави овие чуда што ги правиш, освен Бог да биде со него .

3  Исус одговори и му рече: „Вистина, вистина ти велам: ако некој повторно не се роди, не може да го види Божјото царство.

 Никодим му рече: „Како може да се роди човек кога е стар? може ли по втор пат да влезе во утробата на мајка си и да се роди?

 Исус одговори: „Вистина, вистина ти велам, ако човек не се роди од вода и од Дух, не може да влезе во царството Божјо.

 Роденото од телото е тело; а она што е родено од Духот е дух.

 Не чуди се што ти реков: Мора повторно да се родите.

 Ветерот дува каде што сака, и ти го слушаш неговиот звук, но не можеш да кажеш од каде доаѓа и каде оди; така е секој што е роден од Духот.

 Никодим одговори и му рече: „Како може да биде тоа?

10  Исус одговори и му рече: „Дали ти си господар на Израел и не го знаеш тоа?

11  Вистина, вистина ти велам, зборуваме дека знаеме и сведочиме дека сме виделе; а вие не го примате нашето сведоштво.

12  Ако ви кажав земни работи, а вие не верувате, како ќе верувате, ако ви кажам за небесни работи ?

13  И никој не се вознесе на небото, освен оној што слезе од небото, Синот Човечки кој е на небото.

14  И како што Мојсеј ја подигна змијата во пустината, така треба да се подигне и Синот човечки.

15  За секој што верува во Него да не загине, туку да има вечен живот.

16  Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него да не загине, туку да има вечен живот.

17  Зашто Бог не го испрати својот Син во светот за да го осудува светот; туку светот преку него да се спаси.

18  Кој верува во Него не е осуден, но кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Син Божји.

19  И ова е осудата: светлината дојде во светот, и луѓето ја засакаа темнината повеќе отколку светлината , зашто нивните дела беа лоши.

20  Зашто, секој што прави зло, ја мрази светлината и не доаѓа кон светлината, за да не бидат укорени неговите дела.

21  Но, кој ја врши вистината, доаѓа до светлината, за да се покажат неговите дела, дека се направени во Бога.

~ Јован 3:1-21

Вистината за спасението, вечниот живот или вечното проклетство, е дека зависи само од тоа дали Исус Христос е ваш Господ и Спасител или ако не е. Ако не сте се свртиле кон Исус Христос, правејќи Го Господ и Спасител над вашиот живот пред да умрете, тогаш ќе претрпите вечни маки. Ова е вистината што повеќето луѓе не сакаат да ја слушнат. Но, ти кажувам затоа што се грижам за тебе, и не сакам никој да заврши во пеколот, иако безброј луѓе се веќе таму, без надеж.

Луѓето имаат тенденција да бидат фатени во теории и што-ако; несакајќи апсолутен БОГ, апсолутна ВИСТИНА. За секуларниот свет, фантазијата и постмодернизмот се позабавни. Дури и спомнувањето дека има само еден пат до Рајот се смета за грозно и ужасно за повеќето луѓе. Популарната теорија е дека сите патишта на крајот нè спуштаат на истото место, и дека патот што некој го избира да оди во животот само го менува начинот на кој живееме, но не влијае на нашата вечност. Сакаат да веруваат дека нема пекол, а ако постои, или не е толку лошо место ИЛИ само неколку избрани, како што е Адолф Хитлер, завршуваат таму.

МОРА да се покаеш и да се свртиш кон Исус Христос, Светиот Божји Син, и да Го направиш свој Спасител. Друг начин нема.

 

Исус му рече: Јас сум патот, вистината и животот; никој не доаѓа кај Отецот освен преку Мене. ~ Матеј 7:20-22

 

13  Влезете од тесната порта, зашто широка е портата, а широк е патот што води во пропаст, и многумина влегуваат низ неа.

14  Зашто тесна е портата, а тесен е патот што води во живот, а малкумина го наоѓаат. 

~ Матеј 7:13-14

 

21  Не секој што ми вели: Господи, Господи, ќе влезе во царството небесно; туку оној што ја врши волјата на мојот Татко, кој е на небесата.

22  Мнозина ќе ми речат во тој ден: Господи, Господи, зар не пророкувавме во Твое име? и во Твое име истеруваа ѓаволи? и во твое име направи многу чудесни дела?

23  И тогаш ќе им исповедам дека никогаш не ве познавав; отстапете од мене, вие што правите беззаконие.

~ Матеј 7:21-23

 

Секоја добра и прекрасна работа доаѓа од Бога. Да се ​​биде Божјо дете, со тоа што ќе се покаеш и ќе се свртиш кон Исус, а потоа ќе одржиш животен стил на вистинско христијанство, имаш пристап до се што е прекрасно. Божествено исцелување, авторитет над болестите и болестите, способност да се избркаат лошите духови од луѓето и местата, способноста да се воскреснат мртвите и пристап до вистински мир. Сите овие работи се од Бога и Светиот Дух кој живее во секој вистински Верник на Божјото Слово и кој живее според упатствата во Неговата Реч. Радоста, мудроста и вистинското духовно чистење можат да дојдат само од Бога, а единствениот начин да се има вистински однос со Бог е преку Светиот Син, Исус Христос.

 

 Но, праведноста што е од верата вака зборува: Не кажувај во своето срце: Кој ќе се вознесе на небото? (односно да го симнете Христос одозгора:)

 Или, кој ќе слезе во длабочините? (односно да се воскресне Христос од мртвите.)

 Но, што вели тоа? Словото е блиску до тебе, дури и во твојата уста и во твоето срце: тоа е словото на верата, кое го проповедаме;

9  Дека, ако со својата уста го исповедаш Господ Исус и поверуваш во своето срце дека Бог го воскреснал од мртвите, ќе се спасиш.

10  Зашто со срце човекот верува во праведност; и со устата се исповеда за спасение.

11  Зашто Писмото вели: „Кој верува во него, нема да се засрами.

12  Зашто нема разлика меѓу Јудејецот и Гркот, зашто истиот Господ над сите е богат за сите што Го повикуваат.

13  Зашто, кој ќе го повика Господовото име, ќе биде спасен .

14  Тогаш, како ќе го повикаат Оној во Кого не поверувале? и како ќе поверуваат во Оној за кого не слушнале? и како ќе слушаат без проповедник?

15  И како ќе проповедаат, ако не бидат испратени? како што е напишано: „Колку се убави нозете на оние што го проповедаат Евангелието на мирот и даваат радосна вест за добри работи!

~ Римјаните 10:6-15

Ако не сте повторно роден христијанин, ве молиме донесете одлука сега (пред да биде предоцна) да се покаете и да побарате од Исус Христос да стане ваш Господ и Спасител и да добиете вечен живот кога на крајот ќе преминете преку него. Понижете се и молете се на нашиот Творец, единствениот вистински Бог, и побарајте прошка за гревовите што сте ги направиле. Донесете одлука да ја проучувате Светата Библија и дознајте што вели Бог и како ни наредил да живееме. Биди спремен да се откажеш од безбожни работи, навики што се спротивставени на Бога. Ако кажувате лаги, покајте се и престанете. Ако вршите сексуални дејствија (гледање порно или имате сексуални односи надвор од брак, итн.) треба да се покаете, замолете го Бог да ви прости и ТОЈ ЌЕ. Дури и ако живеете релативно чист живот, мора да го насочите своето срце и ум на Божјите работи. Еј, не е толку тешко како што може да изгледа. Едно нешто што навистина помага е да се има добра група за поддршка на сохристијани. Можеби ќе треба да се оддалечите од одредени пријатели кои би се спротивставиле на вашиот нов живот, на вашето одење со Бог и ќе стекнуваат нови пријателства со браќата и сестрите во Христа.

Ве молиме придружете се на нашето семејство, на семејството Божјо - Создател на Универзумот! - и станете брат или сестра во Христа. Не вреди да се живее живот одвоено од Бога само за еден ден да завршиш во пеколот. Ви ја подавам и мојата лична рака на пријателство. Ако сакате да разговарате со мене лично, мојата е-пошта е rebeccalynnsturgill@gmail.com или можете да ме контактирате и преку платформите на социјалните медиуми. Тука сум да помогнам на кој било начин.

28  Дојдете при Мене сите изморени и обременети, и јас ќе ве одморам.

29  Земете го мојот јарем на себе и научете се од мене; зашто јас сум кроток и смирен по срце, и ќе најдете одмор за своите души.

30  Зашто мојот јарем е лесен, а бремето мое е лесно.

~ Матеј 11:28-30

 

 

БОГ ТЕ САКА!

Translate »