Melayu

😎 
Enter your username

1 Ada seorang Farisi bernama Nikodemus, seorang pemimpin orang Yahudi.

 Orang yang sama datang kepada Yesus pada waktu malam, dan berkata kepadanya, Rabi, kami tahu bahawa Engkau adalah seorang guru yang datang dari Tuhan: kerana tidak ada seorang pun yang dapat melakukan mujizat yang Engkau lakukan ini, kecuali Tuhan menyertai dia .

3  Yesus menjawab dan berkata kepadanya, Sesungguhnya, sesungguhnya, Aku berkata kepadamu, Jika seseorang tidak dilahirkan kembali, dia tidak dapat melihat kerajaan Tuhan.

 Nikodemus berkata kepada-Nya, Bagaimana mungkin seseorang dilahirkan apabila dia sudah tua? bolehkah dia masuk kedua kali ke dalam rahim ibunya, lalu dilahirkan?

 Yesus menjawab, Sesungguhnya, sesungguhnya, Aku berkata kepadamu, Jika seseorang tidak dilahirkan dari air dan Roh, dia tidak dapat masuk ke dalam kerajaan Tuhan.

 Apa yang dilahirkan dari daging adalah daging; dan apa yang dilahirkan daripada Roh ialah roh.

 Jangan hairan bahawa Aku berkata kepadamu, Kamu mesti dilahirkan semula.

 Angin bertiup ke mana ia mahu, dan engkau mendengar bunyinya, tetapi tidak tahu dari mana ia datang dan ke mana ia pergi: demikian juga setiap orang yang dilahirkan oleh Roh.

 Nikodemus menjawab dan berkata kepadanya, Bagaimana perkara ini boleh berlaku?

10  Yesus menjawab dan berkata kepadanya, Adakah engkau seorang guru Israel, dan tidak mengetahui perkara ini?

11  Sesungguhnya, sesungguhnya, Aku berkata kepadamu, Kami bercakap apa yang kami tahu, dan bersaksi bahawa kami telah melihat; dan kamu tidak menerima kesaksian kami.

12  Jika Aku telah memberitahu kamu perkara duniawi, dan kamu tidak percaya, bagaimana kamu akan percaya, jika Aku memberitahu kamu perkara syurgawi ?

13  Dan tiada seorang pun yang telah naik ke syurga, melainkan Dia yang telah turun dari syurga, iaitu Anak Manusia yang di syurga.

14  Dan sebagaimana Musa meninggikan ular di padang gurun, demikian juga Putera manusia mesti ditinggikan:

15  Supaya setiap orang yang percaya kepada-Nya tidak binasa, melainkan beroleh hidup yang kekal.

16  Kerana Allah begitu mengasihi dunia ini, sehingga Dia telah mengaruniakan Anak-Nya yang tunggal, supaya setiap orang yang percaya kepada-Nya tidak binasa, melainkan beroleh hidup yang kekal.

17  Kerana Tuhan tidak menghantar Anak-Nya ke dunia untuk menghukum dunia; tetapi supaya dunia ini diselamatkan oleh Dia.

18  Sesiapa yang percaya kepada-Nya tidak akan dihukum, tetapi sesiapa yang tidak percaya telah dihukum, kerana dia tidak percaya dalam nama Anak Tunggal Tuhan.

19  Dan inilah hukumannya, bahawa terang telah datang ke dalam dunia, dan manusia lebih menyukai kegelapan daripada terang , kerana perbuatan mereka jahat.

20  Kerana setiap orang yang melakukan kejahatan membenci terang, dan tidak datang kepada terang, supaya perbuatannya tidak dapat dibuktikan.

21  Tetapi dia yang melakukan kebenaran datang kepada terang, supaya perbuatannya menjadi nyata, bahawa ia dilakukan dalam Tuhan.

~ Yohanes 3:1-21

Kebenaran tentang Keselamatan, kehidupan kekal atau kutukan kekal, adalah ia bergantung sepenuhnya pada sama ada Yesus Kristus adalah Tuhan dan Penyelamat anda, atau jika Dia tidak. Jika anda tidak berpaling kepada Yesus Kristus, menjadikan Dia Tuhan dan Juruselamat atas hidup anda sebelum anda mati, maka anda akan mengalami siksaan yang kekal. Inilah kebenaran yang kebanyakan orang tidak mahu dengar. Tetapi saya memberitahu anda kerana saya mengambil berat tentang anda, dan saya tidak mahu sesiapa pun berakhir di Neraka, walaupun ramai orang sudah berada di sana, tanpa harapan.

Orang ramai cenderung terperangkap dalam teori dan bagaimana jika; tidak mahu TUHAN yang mutlak, KEBENARAN mutlak. Bagi dunia sekular, fantasi dan pascamodenisme adalah lebih menghiburkan. Malah sebutan bahawa hanya ada satu jalan ke Syurga dianggap kejam dan mengerikan bagi kebanyakan orang. Teori popular ialah semua jalan akhirnya membawa kita ke tempat yang sama, dan jalan yang dipilih untuk diambil dalam kehidupan hanya mengubah cara kita hidup tetapi tidak menjejaskan keabadian kita. Mereka mahu percaya bahawa tidak ada Neraka, dan jika ada, sama ada tempat itu tidak seburuk itu ATAU hanya beberapa orang terpilih, seperti Adolf Hitler, yang berakhir di sana.

Anda MESTI bertaubat dan berpaling kepada Yesus Kristus, Anak Tuhan yang Kudus, dan menjadikan Dia Juruselamat anda. Tiada jalan lain.

 

Kata Yesus kepadanya, Akulah jalan, kebenaran dan hidup: tidak ada seorangpun yang datang kepada Bapa, kalau tidak melalui Aku. ~ Matius 7:20-22

 

13  Masuklah kamu melalui pintu yang sesak itu, kerana lebarlah pintu dan luaslah jalan yang menuju kepada kebinasaan, dan banyak orang yang masuk melaluinya.

14  Kerana sesaklah pintu, dan sempitlah jalan, yang menuju kepada kehidupan, dan sedikit orang yang menjumpainya. 

~ Matius 7:13-14

 

21  Tidak setiap orang yang berseru kepada-Ku, Tuhan, Tuhan, akan masuk ke dalam kerajaan syurga; tetapi dia yang melakukan kehendak Bapa-Ku yang di syurga.

22  Banyak orang akan berkata kepada-Ku pada hari itu, Tuhan, Tuhan, bukankah kami telah bernubuat dalam nama-Mu? dan dalam nama-Mu telah mengusir syaitan? dan dalam nama-Mu melakukan banyak perbuatan ajaib?

23  Dan kemudian Aku akan mengaku kepada mereka, Aku tidak pernah mengenal kamu: enyahlah daripada Aku, kamu yang melakukan kejahatan.

~ Matius 7:21-23

 

Setiap perkara yang baik dan indah datangnya daripada Tuhan. Untuk menjadi anak Tuhan, dengan bertaubat dan berpaling kepada Yesus dan kemudian mengekalkan gaya hidup Kristian sejati, anda mempunyai akses kepada semua yang mengagumkan. Penyembuhan Ilahi, kuasa atas penyakit dan penyakit, keupayaan untuk mengusir roh jahat dari orang dan tempat, keupayaan untuk membangkitkan orang mati, dan akses kepada kedamaian sebenar. Semua perkara ini adalah daripada Tuhan, dan Roh Kudus yang tinggal di dalam setiap Percaya Firman Tuhan yang sejati, dan yang hidup menurut arahan dalam Firman-Nya. Kegembiraan, kebijaksanaan, dan pembersihan rohani yang sejati hanya boleh datang daripada Tuhan, dan satu-satunya cara untuk mempunyai hubungan yang tulen dengan Tuhan adalah melalui Putera Suci, Yesus Kristus.

 

 Tetapi kebenaran yang berasal dari iman berkata begini, Jangan berkata dalam hatimu, Siapakah yang akan naik ke syurga? (iaitu, untuk menurunkan Kristus dari atas:)

 Atau, Siapakah yang akan turun ke dalam yang dalam? (iaitu, untuk membawa Kristus kembali dari antara orang mati.)

 Tetapi apakah yang dikatakannya? Firman itu dekat kepadamu, di dalam mulutmu dan di dalam hatimu: iaitu firman iman, yang kami beritakan;

9  Bahawa jika kamu mengaku dengan mulutmu sebagai Tuhan Yesus, dan percaya dalam hatimu bahawa Tuhan telah membangkitkan Dia daripada kematian, kamu akan diselamatkan.

10  Kerana dengan hati manusia percaya kepada kebenaran; dan dengan mulut pengakuan dibuat untuk keselamatan.

11  Kerana Kitab Suci berkata, Sesiapa yang percaya kepada-Nya tidak akan mendapat malu.

12  Kerana tidak ada perbezaan antara orang Yahudi dan orang Yunani: kerana Tuhan yang sama atas semua adalah kaya kepada semua orang yang berseru kepada-Nya.

13  Kerana sesiapa yang berseru kepada nama Tuhan akan diselamatkan .

14  Maka bagaimanakah mereka akan berseru kepada Dia yang tidak mereka percayai? dan bagaimana mereka boleh percaya kepada Dia yang tidak mereka dengari? dan bagaimana mereka dapat mendengar tanpa seorang pengkhotbah?

15  Dan bagaimana mereka akan berkhutbah, kecuali mereka diutus? seperti ada tertulis, Betapa indahnya kaki mereka yang memberitakan Injil damai sejahtera dan membawa kabar gembira tentang perkara yang baik!

~ Roma 10:6-15

Jika anda bukan seorang Kristian yang dilahirkan semula, sila buat keputusan sekarang (sebelum terlambat) untuk bertaubat dan meminta Yesus Kristus menjadi Tuhan dan Penyelamat anda, dan menerima kehidupan kekal apabila anda akhirnya menyeberang. Rendahkan diri dan berdoa kepada Pencipta kita, satu-satunya Tuhan yang benar, dan mohon pengampunan atas dosa yang telah anda lakukan. Buat keputusan untuk mempelajari Kitab Suci, dan ketahui apa yang Tuhan katakan dan bagaimana Dia mengarahkan kita untuk hidup. Sanggup meninggalkan perkara yang mungkar, tabiat yang bertentangan dengan Tuhan. Jika anda bercakap bohong, bertaubat, dan berhenti. Jika anda melakukan perbuatan seksual (menonton lucah atau melakukan hubungan seksual di luar perkahwinan, dsb.) anda perlu bertaubat, minta Tuhan mengampuni anda dan DIA AKAN. Walaupun anda menjalani kehidupan yang agak bersih, anda mesti menetapkan hati dan fikiran anda pada perkara-perkara Tuhan. Hei, ia tidaklah sesukar yang disangka. Satu perkara yang benar-benar membantu ialah mempunyai kumpulan sokongan yang baik sesama Kristian. Anda mungkin perlu menjauhkan diri daripada rakan-rakan tertentu yang akan menentang kehidupan baru anda, berjalan dengan Tuhan dan menjalin persahabatan baharu dengan saudara dan saudari dalam Kristus.

Sila sertai keluarga kami, keluarga Tuhan - Pencipta Alam Semesta! - dan menjadi saudara atau saudari dalam Kristus. Tidak berbaloi untuk menjalani kehidupan selain daripada Tuhan hanya untuk berakhir di Neraka suatu hari nanti. Saya juga menawarkan tangan persahabatan peribadi saya kepada anda. Jika anda ingin bercakap dengan saya secara peribadi, alamat e-mel saya ialah rebeccalynnsturgill@gmail.com atau anda boleh menghubungi saya melalui platform media sosial juga. Saya di sini untuk membantu dalam apa cara yang saya boleh.

28  Marilah kepada-Ku, semua yang letih lesu dan berbeban berat, dan Aku akan memberi kelegaan kepadamu.

29  Pikullah kuk-Ku ke atas kamu, dan belajarlah daripada-Ku; kerana Aku lemah lembut dan rendah hati: dan kamu akan mendapat ketenangan bagi jiwamu.

30  Kerana kuk yang Kupasang itu ringan, dan beban-Ku pun ringan.

~ Matius 11:28-30

 

 

ALLAH SAYANG KAMU!

Translate »